bLiNk !!!

Wednesday, November 10, 2010

Sebutir Permata Bernama Lisa

Namun, pada hari itu Lisa terpaksa membantu Cikgu Hazi untuk mengemas bilik stor pengawas. Bak kata Cikgu Hazi, barang rampasan tidak pernah disusun sempurna. Dicampak selagi boleh, asalkan tersimpan di dalam stor. Apabila Lisa membuka pintu stor yang dimaksudkan oleh Cikgu Hazi sebentar tadi, alangkah terkejutnya beliau apabila melihat keadaan stor tersebut. Tatkala itu jua terdetik di hati kecilnya, "mintak-mintaklah sempat aku siapkan sebelum pukul 3, nanti aku kena tinggal pula," lantas memulakan kerja pembersihan.

Selesai sudah tugasannya, tanpa membiarkan sesaat terbuang, Lisa bingkas meminta izin untuk pulang. Cikgu Hazi dengan senyumannya yang manis, lembut berkata, " Lisa, ini upah kamu," sambil menghulurkan sepucuk sampul dan setin air minuman kepada Lisa.

"Eh, tidak mengapalah cikgu, Lisa ikhlas membantu," balas Lisa.
"Jangan begitu Lisa, Cikgu tahu hari ini ulang tahun kelahiran kamu bukan, anggaplah ini sebagai hadiah dari cikgu," ulas Cikgu Hazi.

Lebar senyuman Lisa. "Owh, terima kasih ya cikgu. tak sangka cikgu ingat hari lahir Lisa," sambil menerima pemberian Cikgu Hazi.

"Tak salah bukan?" sambil tersenyum memandang Lisa. "Pergilah Lisa, nanti terlewat pula, cikgu minta maaf kalau telah mengganggu urusan kamu hari ini, bergembiralah ya?"

"Hmm! Baiklah cikgu!" Balas Lisa lantas mengorak langkah pulang.

No comments:

Post a Comment